Depremde enkazdan çıkarılan insanlar ‘hipotermi’ ile karşı karşıya
Kahramanmaraş’ın iki ilçesinde 9 saat arayla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi.
Enkaz altında kalan vatandaşlar çıkarılmaya çalışılıyor.
Bugün depremin 4. günü. Canlılara ulaşmanın gün geçtikçe zorlaştığı bilinmektedir.
Soğuk hava depremde enkazdan çıkarılan kişiler için bir başka tehlike unsuru.
Hipotermiye dikkat!
Uzmanlar, depremin enkazından çıkarılanlara çok dikkatli yaklaşılması gerektiği konusunda uyardı.
“Enkazdaki kişiler sarsılmadan yatar pozisyonda çıkarılmalı”
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Yücel Yüzbaşıoğlu, enkazdan çıkarılan bireylerde vücut ısısının düşmesi ile görülen hipotermiye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. “Hipotermiye maruz kalan kişiler sarsılmadan sırtüstü pozisyondan çıkarılmalıdır. Sert müdahaleler ölümcül kalp ritimlerini tetikleyebilir.”açıklamayı yapar.
Acil müdahalede dikkat edilmesi gerekenler
Yüzbaşıoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremde enkazdan kurtarılan şahıslara acil müdahalede dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi paylaştı.
Vücut ısısının düşmesi ile ortaya çıkar.
Depremzedeler ve enkaz altından çıkarılanlar için soğuk hava ile birlikte oluşabilecek en büyük risklerden biri de vücut ısısının düşmesi. “hipotermi”Vücut ısısının normalde 36-37 derece olduğuna dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, uyku sırasında 35.8 dereceye kadar düşebileceğini anlattı.
Vücut ısısı 35 santigrat derecenin altına düştüğünde ortaya çıkar.
Vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesinin “hipotermi” olarak tanımlandığını belirten Yüzbaşıoğlu, şöyle konuştu: “Hipotermide vücut ani ve hızla değişen ısıya uyum sağlayamaz, kalıcı hasar ve hatta ölüm görülür.”terimini kullandı.
Üç tip hipotermi vardır
Yüzbaşıoğlu, hipoterminin hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 dereceye ayrıldığını söyledi.
Orta dereceli hipotermide vücut ısısının 28-32 derecelerin ortasında görüldüğünü, bireylerde bilinç kaybı, kalp ritmi bozukluğu, gözbebeği büyümesi gibi belirtilerin ortaya çıktığını ancak titremelerin görülmediğini belirten Yüzbaşıoğlu, önlemlere ek olarak dikkat çekti. Bu durumdaki kişileri sıcak tutmak için damardan ısıtılmış serum verilebilir.
“Şiddetli hipotermide vücut ısısı 28 santigrat derecenin altına düşer”
Yüzbaşıoğlu şiddetli hipotermiyi şöyle anlatıyor:
Şiddetli hipotermide vücut sıcaklığı 28 santigrat derecenin altındadır. Kişinin bilincinin tamamen kaybolduğu, kalp atış hızının düştüğü, ölümcül ritim bozukluklarının ve reflekslerinin azaldığı bir süreçtir. Bu süreç devam ederse vücut ısısının 24 derecenin altına düştüğü dönem ölümün gerçekleştiği dönemdir. İleri yaşam takviyeleri ile hasta hayata döndürülebilir.
Termometreler en düşük 34,4 dereceyi ölçebilir
Vücut ısısını ölçen termometrelerin en düşük 34,4 dereceye kadar ölçüm yapabildiğine işaret eden Yüzbaşıoğlu, hastalarda klinik gözlemin durumun ciddiyetini gösterebileceğini vurguladı.
“Yatar pozisyonda, sallamadan çıkarılmalıdır”
Özellikle deprem bölgelerinde enkaz altından çıkarılan bireylerde bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Yüzbaşıoğlu, şu uyarılarda bulundu:
Enkazda hipotermiye maruz kalan bireyler sırtüstü pozisyonda sallanmadan çıkarılmalıdır. Kalp çok heyecanlı olduğu için sert müdahaleler ölümcül kalp ritimlerini tetikleyebilir. Ayrıca bireylerin üzerindeki ıslak giysiler hızla çıkarılmalı, mümkünse hastalara ısıtılmış giysiler giydirilmeli, sıcak tutan battaniye ve ısı kaybını önleyen malzemelerle sarılarak sıcak bir ortama nakledilmelidir. Bilinci açık ve yutkunma sorunu olmayanların sıcak içeceklerle desteklenerek sağlık kuruluşlarına sevk edilmesinde de fayda var.
“Kurtarıcılar ‘soğuk yaralanmalarına’ karşı önlem almalı”
Yüzbaşıoğlu, kurtarma ekiplerinin soğuğa bağlı bölgesel yaralanmalara da dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:
Burada yapılması gereken soğukta ıslak ve nemli ayakkabı kullanılmaması, eldiven, bere gibi koruyucu giysi kullanılmaması, soğuğa maruz kalma süresine dikkat edilmesi gibi önlemlerdir. Bu önlemlerle soğuğa bağlı yaralanmalar önlenebilir.