Ekonomi

Depremzedelere yeni konut fırsatı! Kredi takviyesi uygun koşullarda verilecek

Vatandaşların deprem bölgesinde yaralarının sarılması için acil durumda yıkılan evlerin sahiplerine uygun kredi koşullarıyla yeni konut yapılacak. Ağır hasarlı konutlar için maliyet esasına göre borçlandırma yapılacaktır. Konutlar teslim edildikten sonra 2 yıl rastgele ödeme yapılmayacak, sonraki 18 yıl aylık veya yıllık eşit taksitlerle faizsiz olarak ödenecek.

Nakdi yardımın yanı sıra geçici barınma imkanı sağlanacak olup, orta derecede hasar durumunda takviye yapılmadığı takdirde ikamete izin verilmeyecektir. Hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre binaları hasar gören vatandaşlar arasından konut, iş yeri ve ahırları kimin yapacağı belirlenecek.

İşte bazı sık sorulan soruların cevapları:

İki erkek kardeşin müşterek mülkü olan bir ev ciddi şekilde hasar görürse ikisi de ev alabilir mi?

Talep ve taahhütte bulunmak suretiyle müşterek hak sahibi olmaları şartıyla iki kardeş için ortak konut yapılabilir. Sadece bir kardeş başvurur ve hak kazanırsa yeni bir konut yapılır.

İki erkek kardeşin müşterek mülkü olan bir ev ciddi şekilde hasar görürse ikisi de ev alabilir mi?

Talep ve taahhütte bulunmak suretiyle müşterek hak sahibi olmaları şartıyla iki kardeş için ortak konut yapılabilir. Sadece bir kardeş başvurur ve hak kazanırsa yeni bir konut yapılır.

Bina hasar durumunun ayıplı olduğunu düşünen kişinin itiraz hakkı var mıdır?

İlk hasar tespitine itiraz e-Devlet üzerinden yapılabilir. Hiç hasar tespiti yapılmamış, binasının hasar durumunun ayıplı olduğunu düşünen veya başka nedenlerle hasar tespitine itiraz eden vatandaşlar 30 gün içinde alınır.

Konteyner yardımını kimler alabilir, bir aileye birden fazla tahsis yapılabilir mi?

Evleri yıkılan, ağır hasarlı ve orta hasarlıların hemen yıkılması için konteyner kentlerde konut sağlanmaktadır. Konteyner alıcıları kiralama yardımından yararlanamaz. Her haneye sadece bir konteyner tahsis edilmektedir. Konteyner alan ailelere de 15 bin liralık taşınma yardımı yapılıyor.

Hak sahipliği ve borçlanma çalışmaları neden yapılır?

Hasar tespitlerinin ardından Afet Kanunu kapsamındaki konut, iş yeri ve ahır inşaatlarının tespiti için hak ediş ve borçlandırma çalışmaları yapılır. Hakediş merkezlerinde, ikamete hak kazanmak istediklerini belirten, devletin sunduğu kurallara göre borçlanacağını belirten bir talep, taahhütname ve borç dekontu doldurmaları, işyeri veya ahır.

Afet konutunun maliyeti nedir?

Evler teslim edildikten sonra; Mağdurlar 2 yıl ödeme yapmayacak, önümüzdeki 18 yılda da borçlarını aylık veya yıllık eşit taksitlerle faizsiz ödeyebilecekler.

Afet bölgesi kararından sonra hasar tespiti kaç aşamada yapılır, kimler ev alabilir?

Afet etki tespiti, kesin hasar tespiti ve itiraz hasar değerlendirmesi olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. Binalar hasar büyüklüklerine göre yıkılmış, acil yıkılmış, ağır hasarlı, orta, az hasarlı ve hasarsız olarak 6 farklı derecede sınıflandırılmıştır. Hak kazanma koşullarının devlet tarafından karşılanması kuralı ile afetzedelere uygun imkanlarla yeni afet konutları sağlanmaktadır. Acil durumda yıkılacak binanın tespitinde afet konutu kapsamında yeni konut, nakdi yardım ve geçici barınma uygun kredi koşullarıyla sunulmaktadır.

Afet konutu için kimler uygundur?

AFAD, tapuda hak sahibi olan kişi adına afet evi yaptırıyor. 60 gün içinde talep-taahhüt vererek başvurmak gerekmektedir. Başvuru yapmayanların itiraz hakkı yoktur. Afetzedenin ne kadar ağır hasarlı evi olursa olsun, hakkı olması şartıyla AFAD tarafından kendisine sadece bir ev yaptırılacaktır. Afet konutları kiracılar için yapılmaz.

 

KAYNAK: SABAH

manyashaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu