Teknoloji

“Karman Sınırı” Ötesinde Ölen Üç Kozmonot

İnsanlığın ilk işlevsel uydusu olan Sputnik 1’in Sovyetler Birliği tarafından yörüngeye girmesiyle başlayan uzay yarışı, hem büyük atılımlara hem de ciddi anlaşmazlıklarSahne buydu.

Muhtemelen bugüne kadarki bu fikir ayrılıklarının en büyüğü, uzayın başlangıç ​​noktası tartışma nerede. Bu konuda fikir birliğine varılamaması nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik, bazı trajik olayların zaman zaman trajik olay olarak sınıflandırılmasını dahi engelleyebilmektedir. Bu yazıda bu olaylar “Soyuz 11” trajedisineve bu trajedinin bu bilinmezlikten nasıl etkilendiğini.

Gezegenin büyük bölümünün kabul ettiği sınır: Karman Hattı

Macar-Amerikalı bilim adamı Theodore von Kármán 100 kilometreden fazla Atmosferin sonu olarak belirlenen bu sınır, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri dışındaki tüm devlet ve kurumlar tarafından standart atmosfer-uzay sonu olarak kabul edilmektedir. Bu kuruma göre standart sınır deniz seviyesidir. 80 kilometreden fazlaolarak belirlenmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Karman Hattında tam olarak standartlaşmamasının net bir nedeni olmasa da, bu size metrik sistemin yerini almalıdır. emperyal sistemin bir çeşidiSize onları kullanmanızı hatırlatsalar yanılmazsınız.

Şaşırtıcı uzay sıçramalarıyla birçok ilkeve ürettiği roket motorlarının kullanımı bugün bile devam ediyor SSCB; Bu başarısını yaşadığı birçok felaketten çıkardığı derslere borçludur.

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay doktrini, Sovyetler Birliği’nin aksine, hırslara kesinlikle ağırlık vermemelidir. mümkün olduğu kadar çok ilke imzalamak odaklanmıştı. Bu nedenle Sovyet mühendisleri, Amerikalı muadillerinden farklı olarak her zaman yepyeni ve deneysel sistemlerle uğraşmak zorunda kalmışlardır. Bir görevden diğerine ani geçişler, tek bir göreve derinlemesine odaklanmayı gerektirir ve olabildiğince sadık olmak.birden fazla engellendi.

Bu görevlerden biri olan “Soyuz 11”, bir uzay istasyonuna yanaşma amacına ulaşmış olsa da sonunda benzeri görülmemiş bir trajediye dönüştü. Dünya’ya geri inen bu Sovyet uzay aracına ulaşıldığında, üç kozmonot da içinde. boğularak öldü ortaya çıktı. Sonunda üç kozmonot Kremlin’e gömüldü.

Şimdi uzay sınırındaki çatışmanın yarattığı belirsizliği hatırlayalım. Bu kozmonotların uzayda ölüp ölmediği sorusu ise tam olarak nerede boğulduklarına göre değişebilen bir durum. Olaylar Karman Hattı’nda gerçekleştiyse, söz konusu üç kozmonot boşluktaKarman Hattı’nın altında gerçekleşmesine rağmen, Dünyada hayat verdi. Karman Hattı’nın ötesinde yok olma olasılıkları gerçekse, kendileri bire birdir. Karman Hattının ötesinde ölen tek takımTarihe de geçmiş olabilirler.

sadece geçmişte devletlerinve Devlet kurumlarıGirişebilecekleri uzaya gitme çabaları, zamanla giderek zenginleşen özel şirketlerin ve milyarderlerin departmana girmesiyle başladı. devletlerin tekelinden çıkmıştır.

Bu çabalar, SpaceX gibi özel uzay şirketlerinin atılımları sayesinde, sanayi dışı şirketlerin CEO’ları tarafından benimsenmeye başlandı. Bunlardan son dönemde en dikkat çekenlerinden biri de Amazon CEO’su Jeff Bezos ve İngiliz milyarder Richard Branson’ın girişimlerinden biri oldu.

Sektöre büyük bir hırsla katılan Bezos ve Branson, Temmuz 2021’de kendilerine ait bir uzay yarışına giriştiler. “Karman Hattı” sınırı kabul edilirse 80 kilometre çizgisini Bezos kazandı, ancak Branson kazandı. Bugün hala bu yarışı kimin kazandığı tartışılıyor.

Özetlemek; Günümüzde dahi varlığını sürdüren bu uzayın sonu sorununun, bazı uzay yarışlarını net bir kazanandan mahrum bırakabilecek, bazı trajedileri ise uzay trajedisi olmaktan çıkarıp, insanlar belirsizliklerle boğuşuyor.

  • Kaynaklar: Engizisyon mahkemesi, Uzay GüvenliğiDergi, Bugün Amerika

korgan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu