Haber

ABD Meclis Başkanı McCarthy’nin Tayvan’ı ziyaret edeceği iddia edildi

ABD Temsilciler Meclisi’nin yeni seçilen Başkanı Kevin McCarthy’nin bu yıl Çin ile egemenlik mücadelesi içinde olan Tayvan’ı ziyaret edeceği öne sürüldü.

ABD Kongresi’ndeki gelişmelere ilişkin haberleriyle tanınan Washington merkezli yayıncı “Punchbowl News”, Savunma Bakanlığı’nın McCarthy’nin olası ziyareti için hazırlık yaptığını bildirdi.

“Hazırlıklarda doğrudan yer alan bir yetkiliye” dayandırılan haberde, Beyaz Saray yetkililerinin “ziyaretin bahar aylarında gerçekleşmesini bekledikleri” bildirildi.

Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, partisinin Kongre ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kazanmasının ardından başkanlığı Demokrat Nancy Pelosi’den devraldı. McCarthy, 15 tur çekişmeli oylamanın ardından seçildi ve 7 Ocak’ta göreve yemin etti.

McCarthy liderliğindeki yeni parlamenter yönetim, ilk icraatlarında Çin ile rekabete öncelik vereceklerinin sinyallerini vermişti. Yeni Kongre’nin ilk yasama eylemlerinden biri, Temsilciler Meclisi’nde “ABD-Çin Rekabet Özel Komitesi”nin kurulmasıydı. Komiteye, Tayvan’ın savunmasını destekleme gereğini vurgulayan Cumhuriyetçi Mike Gallagher başkanlık etti.

Yeni bir kriz kapıda

McCarthy’nin olası ziyareti, eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen yıl Ağustos ayında adayı ziyaret ettiğinde yaşanana benzer şekilde, Çin ile ABD arasında gerginliğe yol açabileceği için fiyatlandırılıyor.

Pelosi’nin Nisan 2022’de yapılması planlanan ilk Tayvan ziyareti tüm yıla damgasını vurdu.

Tayvan’ı Çin topraklarının bir parçası olarak gören Pekin yönetimi, ABD’den böylesine üst düzey bir siyasi figürün tartışmalı adaya yaptığı ziyaretin egemenlik haklarını ihlal edeceğini, ziyaretin gerçekleşmesi halinde kendilerinin de bu ziyareti gerçekleştireceklerini savunuyor. “askeri yanıt dahil” yanıtını verirsen Washington olası sonuçlarına katlanır. uyarmıştı.

Pelosi, Çin’in tüm uyarılarına rağmen 2-3 Ağustos 2022’de adayı ziyaret etmiş ve Pekin sözcüleri ziyareti “provokasyon” olarak nitelendirerek sert tepki göstermişti. Çin yönetimi, ziyaret nedeniyle Pelosi ve ailesine yaptırım kararı alırken, ABD yönetimi ile bazı ikili diyalog ve iş birliği mekanizmalarını askıya aldı.

Ziyaretin ardından Çin ordusu, ada çevresinde fiilen abluka oluşturan askeri tatbikatlar düzenledi. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin anakarasından ateşlenen güdümlü füzeler Tayvan yakınlarındaki sulara düştü.

Pekin, “tek Çin” unsuruna vurgu yaparak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik bağlarını kesmesini şart koşuyor.

eyyubiyeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu